Pasvalio Petro Vileišio gimnazija

Tarptautinė filosofijos konferencija „Baimė ir drąsa“

  • Paskelbė : Faustas Petriškis
  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Renginiai

Lapkričio 16 dieną, kai kalendorius kaip tik žymėjo Pasaulinę filosofijos dieną, į mūsų gimnaziją atvyko iš Kriklinių krašto kilęs ir visame Žemės rutulyje žinomas profesorius Algis Mickūnas (Ohajo universitetas, JAV), jo mokinys ir knygų bendraautorius dr. Žilvinas Svigaris (Vilniaus universitetas), Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centro koordinatorė, buvusi gimnazijos mokinė Kotryna Kraptavičiūtė. Buvo ir staigmenų – dėdę Algį į Pasvalį palydėjo jo mokinys Martynas Švėgžda von Bekker – pasaulinio garso smuikininkas bei pedagogas, instrumentu magiškai nukėlęs visus kažkur į gamtą ir vaikystės prisiminimus. Konferencijos dalyvius pasveikino Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gvidas Vilys (ir pats – folkloristas, etnomuzikologas), nuotoliniu būdu – dr. Julius Vaitkevičius (Nankino universitetas, Kinija). Svečiai drąsino – yra daugybė mąstymo formų, ne tik žodžiai! Viena jų – ir muzika.

Mokiniai iš Pasvalio (Justė Ostrauskaitė, Urtė Čivilytė, Urtė Baltrušiūnaitė, Pranas Bitinas, Matas Venclovas, Gabrielė Januškevičiūtė, Roberta Trasauskaitė), Pumpėnų (Saulė Gaigalaitė), Molėtų (Elzė Dubnikovaitė), Lavoriškių Vilniaus rajone (Aleksas Vegis) gimnazijų, Panevėžio (Sandra Svirplytė), Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos Vilniuje (Elija Svigarytė), Jungtinių Amerikos Valstijų (Akshat Viswanath) ir Kinijos mokyklų (Yulai Yang), konsultuojami mokytojų, rašė darbus šių metų tema – baimė ir drąsa. Daugelis jų ir pristatė savo apmąstymus prieš auditoriją. Tiek organizatorius, svečius, mokytojus, tiek, tikime, – ir pačius mokinius, nustebino ir pradžiugino darbų nuoširdumas, originalumas, kruopštumas. Įsitikinome, kad apie svarbius klausimus svarstyti kartu ir ieškoti – ką kitas gali pasakyti tikriau, giliau, taikliau nei aš  pats – jau yra pati tikriausia filosofija.

„Jūsų drąsa pasakyti mūsų kartoms, kur mes suklydome apleisdami ir nekreipdami dėmesio į Jūsų ateitį, pamiršome tikrą filosofinę atsakomybę apie mūsų tikrus namus, mūsų motiną žemyną ir spindulingą padangę, šildančią mūsų jausmus ir meną. <...> Dėkojame, kad Jūs drįstate kalbėti apie drasą ir baimę, nes supratus jų esmę Jūs suprantate Jūsų gyvenimo kliūtis ir jų pergalę. Mano gimtinės spindinti ateitis sklinda per Jūsų ryžtingus veidus“, – kaip visada šiltai linkėjo dėdė Algis.

Nuoširdžiai dėkojame visiems dalyvavusiems!

Nuotraukos:
Gimnazijos archyvas, Aida Aurelija Garastaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos