Pasvalio Petro Vileišio gimnazija

Toliau „Audžiam prisiminimų juostą“

  • Paskelbė : Faustas Petriškis
  • Paskelbta: 2022-05-15
  • Kategorija: Renginiai

Gegužės 6 dieną gimnazijoje lankėsi 20-osios laidos (1952 m.) abiturientas, ilgametis pedagogas ir literatas Jonas Brazdžionis. Į gimtąjį Pasvalį iš Palangos, kur ilgus metus gyvena, jis atvyko pristatyti naują savo eilėraščių knygą „Svajonių skrydis“. Tai septintoji jo knyga: maždaug kas dveji metai eiliuoti mėgstantis mokytojas skaitytojams padovanoja naują knygą. Paskatintas bičiulio žurnalisto Danieliaus Mickevičiaus (taip pat mūsų gimnazijoje besimokiusio), pirmąjį savo kūrybos rinkinį išleido 2009 m. Jono Brazdžionio gimtinė – Rinkūnų kaimas, esantis netoli Pumpėnų. Vilniaus pedagoginiame institute jis studijavo logiką, psichologiją bei lietuvių kalbą ir literatūrą. Pedagoginį darbą dirbo – beveik visą laiką mokyklų direktoriumi – Skuode ir Palangoje.

Prieš mėnesį Jonui Brazdžioniui sukako 90 metų – ta proga renginio pradžioje jį pasveikinome: akordeono meistras Nedas Stankevičius padovanojo muzikinį kūrinį, gimnazijos direktorius Viktoras Rimša ir pavaduotoja Loreta Liukpetrienė įteikė gėlių puokštę ir dovanėlę, o gimnazistai sveikino plojimais. 1d klasės mokiniai ir mokytoja Regina Grubinskienė (ji ir renginio organizatorė) paskaitė eilėraščių iš naujos svečio knygos. Paskui jau žilaplaukis buvęs gimnazistas dalijosi prisiminimais apie tuos laikus, kai jis čia mokėsi klasėje, vadovaujamoje mokytojo Boleslovo Šimo. Butą nuomojosi dabartinėje P. Avižonio gatvėje (dabar ten „Modum“ parduotuvė). Tai buvo dramatiški pokario metai, kai prie šventoriaus guldydavo nužudytus partizanus, o gimnazistų kambariuose sovietinis saugumas darydavo kratas. Jonui  kliudė ta pati pavardė kaip ir žinomo poeto Bernardo Brazdžionio, kuris, emigravęs į JAV, buvo laikomas sovietinės respublikos priešu. Suėmė kartu su Jonu gyvenusį moksleivį, mūsų mokyklos tuomet negalėjo baigti žymiais žmonėmis (žurnalistais) tapę Antanas Šimkūnas bei jau minėtas Danielius Mickevičius – abu Jono bičiuliai, su kuriais mintimis, kartais ir pavojingomis, dalydavosi ir mokykliniais metais, ir vėlesniu laiku (toks pat bendramintis Jono draugas – Stasys Linkevičius, buvęs mūsų mokyklos mokinys ir mokytojas).

 Be abejo, J. Brazdžionis paskaitė savo eilėraščių, gimnazijos literatai pateikė klausimų ir gavo dovanų – naująją knygą. Renginį baigė Nedas akordeono muzika. O svečiui dar buvo įdomu apžiūrėti atsinaujinusią mūsų gimnaziją, muziejų, bulvarą, nusifotografuoti prie P. Vileišio paminklo.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos