Pasvalio Petro Vileišio gimnazija

Poezijos šventė, skirta ukrainiečiams palaikyti

  • Paskelbė : Faustas Petriškis
  • Paskelbta: 2022-03-31
  • Kategorija: Renginiai

Gimnazija turi tradiciją kasmet paminėti Pasaulinę poezijos dieną (švenčiame nuo 2004 m.). Šiemet kovo 21 dieną vykusią šventę pavadinome „Už taiką ir laisvę!“ Gimnazijoje mokosi trys ukrainiečiai, pabėgę iš savo šalies nuo karo baisumų, dirba ukrainiečių kalbos ir literatūros mokytoja, tad į šventę pasikvietėme ir juos.

Renginį aktų salėje pradėjome ukrainiečių kompozitoriaus Platono Majborodos daina „Tu, motule miela...“ – ją vedė mokytojas Faustas Petriškis, bet dainavome atsistoję visi, esantys salėje. Daina – tai lyg laiškas motinai iš sūnaus, išėjusio iš gimtųjų namų į karą. Ketvirtokai (Čekanauskaitė Ugnė, Kuodytė Vytautė, Mataitytė Vėjūnė, Sakalauskas Domas, Vareika Domantas) pristatė ukrainiečių poetus Liudmilą Chersonskają ir Borisą Chersonskį, skaitė jų eilėraščius lietuvių kalba. Poezijos skaitymus paįvairino patriotiško dainos, atliekamos gimnazistų ansamblio (tai Demenytė Ugnė, Krikščiūnaitė Austėja, Mitkutė Ieva, Varnaitė Ernesta, Vaškevičiūtė Gabrielė ir Andžius Leonas) bei mokytojo Fausto Petriškio.

Poezijos skaitymus tęsė gimnazijos literatai, sukūrę eilėraščių taikos ir karo tematika: Audickaitė Klaudija, Bubrevičiūtė Vaida, Paliukėnaitė Rugilė, Pučekaitė Viktorija, Varnauskas Simas. Prie jų prisijungė ir anksčiau gimnaziją baigusi, dabar žurnalistė, literatų klubo „Užuovėja“ narė Kotryna Kraptavičiūtė. Po to scenoje skambėjo ukrainiečių kalba: pasirinktus eilėraščius skaitė 2-oje klasėje besimokantys Bogdan Kuratčenko, Jelizaveta Docenko ir jų mokytoja Natalija Tichonova Matiukas. Šventę baigėme viltinga V. Kernagio daina: „Tarp Lietuvos / Ir tarp dangaus aukšto / Gieda paukštis virš mūsų / Ir giedos...“ Linkime, kad ir Ukrainos padangėje kuo greičiau vėl čiulbėtų paukščiai, o ne zvimbtų raketos ir kulkos...

Poezijos dienos minėjimą rengė mokytoja Regina Grubinskienė su literatų būreliu ir gimnazijos bibliotekos vedėja Marina Kuodienė, talkino mokytojos Vitalija Indrišionienė, parengusi skaitovus, ir Vitalija Kanišauskaitė, vertėjavusi renginyje.

Nuotraukos:
Aida Garastaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos