Pasvalio Petro Vileišio gimnazija

Mokslo festivalio „Erdvėlaivis. Žemė 2022” renginiuose dalyvavo ir mūsų gimnazistai

  • Paskelbta: 2022-09-26
  • Kategorija: Ugdymas

Jau  septyniolika metų kaip rugsėjo mėnesiais organizuojami mokslo festivalio renginiai. Tai didžiausias mokslo populiarinimo renginys Lietuvoje. Šiemet jo renginiai vyksta devyniolikoje miestų ir rajonų, o renginių skaičius siekia keturis šimtus trisdešimt. Kuriant Mokslo festivalio programą dalyvauja šimtai mokslininkų, doktorantų, studentų ir net gimnazistų.

Mūsų gimnazistai su chemijos mokytoja Nerute Augustonyte rugsėjo 14 d. dalyvavo mokslo festivalio „Erdvėlaivis. Žemė 2022” renginyje po istoriniu Teodoro Grotuso ąžuolu Gedučių kaime, netoli Vaškų miestelio. Būtent šiais metais minimos garsaus fiziko ir chemiko Teodoro Grotuso (1785-1822) 200 metinės.

Teodoras Grotusas 1805 m. paskelbė savo sukurtą pirmąją elektrolizės teoriją, vėliau atrado fosforescencijos dėsnį, svarbiausius fotocheminius dėsnius. Jis laikomas ir vandenilio energetikos teorijos pradininku. Teorijos rado savo pritaikymą ir šiuolaikiniame mokslo ir technologijų kontekste: jomis grindžiama vandenilio energetika, jomis remiantis vykdomi fotovoltinės fizikos ir chemijos tyrimai, o medicinos fizikos prietaisai, veikiantys šių dėsnių pagrindu, padeda spręsti onkologinių ligonių gydymo problemas. Apie visa tai išklausę Vaškų gimnazijos mokinių, susipažinome su mokslininko tėviškės istoriniais objektais, pamatėme jo dvarą, kur ir buvo įsikūrusi garsiojo atradėjo laboratorija. Po ekskursijos vykome į Vaškų kultūros namus, kur vyko KTU mokslininkų paskaitų ciklas apie vandenilio gavybą, vandenilio panaudojimą transporte ir apie tai ką tyrinėja šiuolaikiniai chemikai.

Kitus du mokslo festivalio „Erdvėlaivis. Žemė 2022” renginius mokiniai klausė chemijos pamokų metu nuotoliniu būdu: „Vandens tarša ir jos poveikis žuvims“ ir „Ar reikia bijoti blakstienų erkučių“.

Dalyvaudami mokslo festivalio „Erdvėlaivis. Žemė 2022” renginiuose mokiniai sužinojo apie naujausias mokslo ir technologijų tendencija, kad suvoktų plataus, tarpdisciplininio išsilavinimo, kūrybiškumo reikšmę ir pasiruoštų nenuspėjamai ateičiai.

 

                                                                      Gerda Maračinskaitė, 2a kl.

 

Teodoro Grotuso ąžuolas. Nuotr. iš vikipedijos.

Autorius:
Gerda Maračinskaitė, 2a kl.

Nuotraukos:
Wikipedia

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos