Pasvalio Petro Vileišio gimnazija

Filosofijos diena gimnazijoje

  • Paskelbė : Faustas Petriškis
  • Paskelbta: 2023-03-03
  • Kategorija: Renginiai

Kas yra laimė? Pavasaris prasidėjo būtent tokiu klausimu. Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centro komanda svečiavosi Petro Vileišio gimnazijoje, čia surengta pirmoji Filosofijos diena „Apie laimę“. Vyko konkurso „Laimingas žmogus“ apdovanojimai bei diskusijos, pokalbiai su jaunimu ir mokytojais. Dalyvavo vienas žymiausių lietuvių filosofų pasaulyje, iš Kriklinių krašto kilęs Ohajo universiteto (JAV) profesorius emeritas Algis Mickūnas, jo mokinys ir knygų bendraautorius, filosofijos centro rėmėjas, Vilniaus universiteto humanitarinių mokslų daktaras Žilvinas Svigaris. Susitikimus moderavo filosofijos centro koordinatorė Kotryna Kraptavičiūtė.

„Jei sakote, kad filosofijos nereikia, jūs jau filosofuojate!“ – mokinių dėmesį patraukė A. Mickūnas, priminęs žymią Aristotelio įžvalgą. „Aš neturiu savo filosofijos“, – sakė jis, akcentuodamas, kad joks autoriteto žodis nėra paskutinis ir kiekvienas esame laisvas klausti, kalbėti, nesutikti. Klausydami, pusšimtis Pasvalio rajono jaunuolių neformaliai, ne iš knygų susipažino su A. Mickūno filosofija, padariusia įtaka daugeliui mąstytojų.

Antrajame filosofijos konkurse dalyvavo dvidešimt trys jaunuoliai, laimės temą interpretavę esė, fotografijomis, piešiniais ir eilėraščiais. Laureatėmis išrinktos trys esė autorės: Petro Vileišio gimnazijos auklėtinės Rugilė Paliukėnaitė ir Klaudija Audickaitė bei gimnazistė iš Pumpėnų Saulė Gaigalaitė. Paskatinamaisiais prizais apdovanoti Pasvalio gimnazijos mokiniai Justas Trinskis, Dinara Šataitė (esė) ir Erikas Atstupėnas (eilėraštis), Sandra Svirplytė ir Gabrielė Januškevičiūtė iš Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos bei pasvalietė studentė Giedrė Rapševičiūtė (eilėraštis), nuotraukų serijos autorė Kamilė Kaveckaitė iš Pumpėnų gimnazijos, o knygomis apdovanoti visi konkurso dalyviai. Dėkojame mokytojoms, padrąsinusioms jaunuolius dalyvauti konkurse ir pasidalinti savo išgyvenimais, mintimis bei užduoti rūpimus klausimus.

Ką verta daryti, jei gyventi liktų vos dvidešimt keturios valandos? Kas man yra tikra laimė ir kaip būti atspariam netikrai? Kodėl dabar esu mažiau laimingas nei vaikystėje? Ar galiu būti laimingas, net jei patiriu nelaimes? Kada jaučiuosi savimi? Po apdovanojimų, susibūrę prie apvalaus stalo, apie tai kalbėjosi jaunuoliai, mokytojai ir filosofai.

Nuskambėjo idėjos gimnazijoje suburti diskusijų klubą, surengti mokinių konferenciją, įtraukiant lietuvių mokyklas Amerikoje. Į svarstymus aktyviai įsitraukė ir direktorius Viktoras Rimša.

 

Tekstas: Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos prof. Algio Mickūno filosofijos centro informacija

Nuotraukos:
Aida Aurelija Garastaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos