Pasvalio Petro Vileišio gimnazija

Jaunieji Vileišiečiai lankėsi P. Vileišio rūmuose

  • Paskelbta: 2022-10-25
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 7 dieną jaunieji Vileišiečiai vyko į Vilnių.  Kelionės metu jie susipažino su Valdovų rūmais, apžiūrėjo šioje teritorijoje aptiktus unikalius archeologinius radinius, sužinojo apie Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos ir jos teritorijos raidą XIII–XVII a. 

Vėliau mokiniai lankėsi Lietuvių literatūros ir tautosakos institute, Petro Vileišio rūmuose. Čia etnologė, papročių žinovė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja Gražina Kadžytė supažindino mokinius su 1904–1906 m. pastatytais žymaus Lietuvos visuomenės ir kultūros veikėjo, rašytojo, inžinieriaus Petro Vileišio rūmais, kurių statybas prižiūrėjo pats Vileišis. Mokiniai turėjo galimybę išvysti unikalias, labai puošnias, įvairaus tipo ir istorizmo laikotarpio krosnis, įspūdingus iš plieno ir geležies pagamintus sietynus. G. Kadžytė jauniesiems Vileišiečiams pasakojo apie Petro Vileišio gyvenimą, jo darbus, šeimą, bendradarbiavimą su Vincu Kudirka bei Jonu Basanavičiumi. Mokiniai taip pat lankėsi Vilniaus arkikatedroje, kur stebėjosi skirtingų architektūros stilių derme.

Tikimės, kad ši kelionė jauniesiems Vileišiečiams ne tik suteikė daugiau žinių apie Petrą Vileišį, tačiau ir praplėtė supratimą apie jo indėlį Lietuvos puoselėjimui, kuris įkvėps mokinius tolesniems prasmingiems bei kilniems darbams. 

Autorius:
Birutė Balijanskienė

Nuotraukos:
Gražvilė Tabokienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos